Zakres szkolenia
Kompetencje osobisteTytuł szkolenia
Protokół dyplomatyczny dla instytucji publicznych
Termin
5.11.2025
Czas trwania
8 godzin dydaktycznych (1 dzień szkoleniowy), godz. 9.00-16.00
Forma zajęć
stacjonarneLiczba uczestników
15Koszt
690.00 PLNProwadzący
Paweł GrotowskiAdresat
Szkolenie jest skierowane do instytucji rządowych, samorządowych, naukowych, kulturalno-oświatowych, artystycznych i organizacji biznesowych, których pracownicy reprezentują swoją instytucję lub organizację na zewnątrz, nawiązują relacje oficjalne i mają styczność z ważnymi klientami ze sfery publicznej, realizują projekty we współpracy z innymi instytucjami publicznymi, także zagranicznymi.
Cele
- Szkolenie ma na celu podniesienie wiedzy i kompetencji z zakresu protokołu dyplomatycznego i etykiety oraz budowania profesjonalnego wizerunku instytucji i organizacji oraz jej poszczególnych przedstawicieli w kontaktach zewnętrznych.
- Dzięki szkoleniu jego uczestnicy nabędą umiejętności niezbędne do udziału oraz organizacji wydarzeń o charakterze oficjalnym i międzynarodowym oraz nawiązywania relacji dyplomatycznych.
Efekty szkolenia
- Szkolenie obejmuje wybrane elementy protokołu dyplomatycznego, które są najbardziej powszechne i mają zastosowanie w bieżącej działalności instytucji lub organizacji oraz najczęściej spotykanych sytuacjach.
- Szkolenie zawiera także powszechne zasady dress-code czyli kompozycji swojego stroju w zależności od okazji, wykonywanej funkcji i pory dnia; zasady organizowania i uczestniczenia w przyjęciach oficjalnych, lunchach roboczych, przyjęciach bankietowych oraz innych spotkaniach związanych ze wspólnymi posiłkami realizowanymi w ramach działań zawodowych w tym także zasady podawania i spożywania wina.
- Szkolenie przygotowuje uczestników do reprezentacji swojej instytucji na zewnątrz także za granicą
Program
Część I – Wybrane elementy protokołu dyplomatycznego
- Historyczne i pisane źródła protokołu dyplomatycznego.
- Najważniejsze zasady protokołu dyplomatycznego.
- Precedencja w relacjach międzynarodowych.
- Predecencja stanowisk publicznych w RP.
- Precedencja w praktyce: przy stole, na spotkaniu, w samochodzie.
- Organizacja spotkań krajowych i wizyt zagranicznych.
zgodnie z zasadami protokołu dyplomatycznego.
- Rola i rodzaje upominków oraz sposoby ich przekazywania.
- Składanie kwiatów, wiązanek i wieńców.
- Korespondencja dyplomatyczna i jej rodzaje.
- Flaga Rzeczypospolitej Polskiej i protokół flagowy.
- Rola ceremoniału wojskowego w wydarzeniach państwowych.
Część II – Etykieta stroju jako element protokołu dyplomatycznego
- Dress code czyli odpowiedni strój do okazji.
- Najważniejsze zasady komponowania stroju oficjalnego.
- Charakterystyka i elementy business casual (strój swobodny).
- Charakterystyka i elementy business suit (strój spacerowy).
- Charakterystyka i elementy dark suit (strój wizytowy).
- Mini-słownik etykiety stroju, zegarki, perfumy i inne dodatki.
- Najczęściej popełniane błędy stylistyczne i jak je naprawić.
- Sprezzatura – czym jest i jak z niej korzystać.
- Charakterystyka i elementy black tie / smokingu (strój uroczysty).
- Elegancja w dawnych czasach…
Część III – Etykieta stołu, organizacja przyjęć i kultura wina
w ramach protokołu dyplomatycznego
- Społeczna rola wspólnego spożywania posiłków.
- Najważniejsze zasady zachowania się przy stole.
- Pochodzenie, znaczenie i rola sztućców.
- Zasady poprawnego nakrycia do stołu.
- Przyjęcia: lampka wina, przyjęcie koktajlowe, bufetowe i zasiadane.
- Zasady udziału w przyjęciach, bankietach, uroczystych kolacjach.
- Zasady organizacji przyjęć: zaproszenie, ustalenie menu, nakrycie do stołu, rozsadzenie gości, scenariusz przyjęcia, rola gospodarza.
- Organizacja przyjęcia oficjalnego na przykładzie obiadu wydanego przez Prezydenta RP na cześć obcej głowy państwa.
- Znaczenie kulturowe wina i jego rola podczas przyjęć i spotkań dyplomatycznych oraz towarzyskich.
- Wina białe, czerwone, wytrawne, słodkie, musujące, jednoszczepowe - varietale, wieloszczepowe – kupażowane – ich specyfik i zastosowanie
- Zasady wyboru, podawania i spożywania win oraz parowania ich z jedzeniem, przykłady najlepszych sprawdzonych połączeń.
- Jak uniknąć faux pas, czyli czego nie robić podczas przyjęcia