Zakres szkolenia

Kompetencje osobiste

Tytuł szkolenia

Protokół dyplomatyczny dla instytucji publicznych

Termin

09-10-2025

Termin

9.10.2025

Czas trwania

8 godzin dydaktycznych (1 dzień szkoleniowy), godz. 9.00-16.00

Forma zajęć

stacjonarne

Liczba uczestników

15

Koszt

690.00 PLN

Prowadzący

Paweł Grotowski

Adresat

Szkolenie jest skierowane do instytucji rządowych, samorządowych, naukowych, kulturalno-oświatowych, artystycznych i organizacji biznesowych, których pracownicy reprezentują swoją instytucję lub organizację na zewnątrz, nawiązują relacje oficjalne i mają styczność z ważnymi klientami ze sfery publicznej, realizują projekty we współpracy z innymi instytucjami publicznymi, także zagranicznymi. 

Cele

  • Szkolenie ma na celu podniesienie wiedzy i kompetencji z zakresu protokołu dyplomatycznego i etykiety oraz budowania profesjonalnego wizerunku instytucji i organizacji oraz jej poszczególnych przedstawicieli w kontaktach zewnętrznych.
  • Dzięki szkoleniu jego uczestnicy nabędą umiejętności niezbędne do udziału oraz organizacji wydarzeń o charakterze oficjalnym i międzynarodowym oraz nawiązywania relacji dyplomatycznych.

Efekty szkolenia

  • Szkolenie obejmuje wybrane elementy protokołu dyplomatycznego, które są najbardziej powszechne i mają zastosowanie w bieżącej działalności instytucji lub organizacji oraz najczęściej spotykanych sytuacjach.
  • Szkolenie zawiera także powszechne zasady dress-code czyli kompozycji swojego stroju w zależności od okazji, wykonywanej funkcji i pory dnia; zasady organizowania i uczestniczenia w przyjęciach oficjalnych, lunchach roboczych, przyjęciach bankietowych oraz innych spotkaniach związanych ze wspólnymi posiłkami realizowanymi w ramach działań zawodowych w tym także zasady podawania i spożywania wina.
  • Szkolenie przygotowuje uczestników do reprezentacji swojej instytucji na zewnątrz także za granicą

Program

Część I – Wybrane elementy protokołu dyplomatycznego

  • Historyczne i pisane źródła protokołu dyplomatycznego.
  • Najważniejsze zasady protokołu dyplomatycznego.
  • Precedencja w relacjach międzynarodowych.
  • Predecencja stanowisk publicznych w RP.
  • Precedencja w praktyce: przy stole, na spotkaniu, w samochodzie.
  • Organizacja spotkań krajowych i wizyt zagranicznych.

zgodnie z zasadami protokołu dyplomatycznego.

  • Rola i rodzaje upominków oraz sposoby ich przekazywania.
  • Składanie kwiatów, wiązanek i wieńców.
  • Korespondencja dyplomatyczna i jej rodzaje.
  • Flaga Rzeczypospolitej Polskiej i protokół flagowy.
  • Rola ceremoniału wojskowego w wydarzeniach państwowych.

 

Część II – Etykieta stroju jako element protokołu dyplomatycznego

  • Dress code czyli odpowiedni strój do okazji.
  • Najważniejsze zasady komponowania stroju oficjalnego.
  • Charakterystyka i elementy business casual (strój swobodny).
  • Charakterystyka i elementy business suit (strój spacerowy).
  • Charakterystyka i elementy dark suit (strój wizytowy).
  • Mini-słownik etykiety stroju, zegarki, perfumy i inne dodatki.
  • Najczęściej popełniane błędy stylistyczne i jak je naprawić.
  • Sprezzatura – czym jest i jak z niej korzystać.
  • Charakterystyka i elementy black tie / smokingu (strój uroczysty).
  • Elegancja w dawnych czasach…

 

Część III – Etykieta stołu, organizacja przyjęć i kultura wina

w ramach protokołu dyplomatycznego

  • Społeczna rola wspólnego spożywania posiłków.
  • Najważniejsze zasady zachowania się przy stole.
  • Pochodzenie, znaczenie i rola sztućców.
  • Zasady poprawnego nakrycia do stołu.
  • Przyjęcia: lampka wina, przyjęcie koktajlowe, bufetowe i zasiadane.
  • Zasady udziału w przyjęciach, bankietach, uroczystych kolacjach.
  • Zasady organizacji przyjęć: zaproszenie, ustalenie menu, nakrycie do stołu, rozsadzenie gości, scenariusz przyjęcia, rola gospodarza.
  • Organizacja przyjęcia oficjalnego na przykładzie obiadu wydanego przez Prezydenta RP na cześć obcej głowy państwa.
  • Znaczenie kulturowe wina i jego rola podczas przyjęć i spotkań dyplomatycznych oraz towarzyskich.
  • Wina białe, czerwone, wytrawne, słodkie, musujące, jednoszczepowe - varietale, wieloszczepowe – kupażowane – ich specyfik i zastosowanie
  • Zasady wyboru, podawania i spożywania win oraz parowania ich z jedzeniem, przykłady najlepszych sprawdzonych połączeń.
  • Jak uniknąć faux pas, czyli czego nie robić podczas przyjęcia